Provod.me - Vodič do dobrog provoda

Razno


Nikšićko pivo
 
Pivara ''Trebjesa''

Nikšićko pivo

Ul.Njegoševa 18

Nikšić

040/204-800

https://www.facebook.com/NiksickoPivo1896

Nikšićko pivo je stvoreno za vas, koji ste među prijateljima, koji znate da uživate i sa drugima dijelite posebne trenutke... Dovoljno je samo da imate 18 ili više godina.

Začetak industrije u Knjaževini Crnoj Gori, nakon međunarodnog priznanja njene nezavisnosti na Berlinskom mirovnom kongresu 1878. godine, vezan je za nastanak pivara u Nikšiću. Prvu pivaru „Onogošt“ osnovao je 1896. godine Vuko Krivokapić, koji je pivarsko iskustvo stekao prilikom boravka i rada u Sarajevu. Materijalna sredstva za ovaj rizičan poduhvat obezbijedio je Vukov otac, Janko, imućan domaćin. Knjaz Nikola dao je Krivokapiću saglasnost za podizanje prve fabrike bire u Crnoj Gori i istovremeno ga oslobodio carine na uvezenu opremu, sirovine i dažbine na pivo. U junu 1900. godine, Knjaz Nikola je odlikovao Krivokapića Zlatnom medaljom za revnost.

Ipak, Vuko i njegov otac Janko, zbog teškoća u poslovanju, morali su se udružiti sa trojicom poznatih privrednika, i 1902. godine ustupili su im tri četvrtine vlasništva za 76 hiljada kruna. Pivara je 1909. godine pretvorena u akcionarsko društvo Crnogorska pivara „Onogošt“, sa osnovnim kapitalom od 250 000 perpera, podijeljenih na 2 500 akcija. Zbog potrebe tržišta, jedan broj nikšićkih trgovaca i zanatlija odlučuje da podigne novu Pivaru „Trebjesa” 1908. godine, iz koje je prvo pivo plasirano 1911. godine na tržište. Fabrika je tokom Prvog svjetskog rata izgorela, a podrume je Austro­ugarska monarhija pretvorila u zatvor. Obnova „Trebjese” je dugo trajala, pa se proizvodnja nastavlja tek 1931. godine. Međutim, dolazi 1941. godina i još jedno stradanje i uništavanje. Nakon rata, u periodu od 1946. do 1956. godine, izvršena je rekonstrukcija fabrike.

Zahvaljujući generacijama pivara i pivu, čiji su kvalitet i ime davno prešli granice bivše i sadašnje države, Nikšićko pivo postalo je najprepoznatljiviji crnogorski brend. U svakom buretu, krigli, boci, limenci ili plastičnoj ambalaži čuvenog „Nikšićkog”, sadržana je i istorija crnogorskog industrijskog razvoja, njegovi počeci i savremeni tokovi. Prvo međunarodno priznanje za kvalitet proizvoda, dobijeno je davne 1932. godine u Parizu, kada je „Trebjesa“ odlikovana Poveljom grada Pariza, Zlatnim krstom i Zlatnom medaljom. U narednim godinama uslijedilo je više od 70 priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored Nikšićkog Piva u savremenoj ambalaži, počela je i proizvodnja novih brendova Nik Gold, Nikšićko Tamno i Nik Cool, a od juna 2008. godine u pogonima „Trebjese“ po licenci se proizvodi i Jelen Pivo. Asortiman „Trebjese“ obogaćen je i nekim od najpoznatijih svjetskih piva – Stella Artois i Beck's, čiji je „Trebjesa“ ekskluzivni uvoznik i distributer.

Većinski vlasnik Pivare „Trebjesa“ 1997. postaje belgijska kompanija Interbrew koja je izrasla u najvećeg svjetskog pivara. Narednih 12 godina obilježile su modernizacija proizvodnje, kontinuirano investiranje, širenje tržišta, jačanje socijalnog dijaloga, kao i aktivnosti na očuvanju životne sredine. Krajem 2009. godine većinski vlasnik Pivare „Trebjesa“, postaje CVC Capital Partners, otkupivši 74,66% ukupnog akcijskog kapitala, pa je danas „Trebjesa“ dio Starbev grupe, koju čini jedanaest pivara iz Centralne i Istocne Evrope.

 

Dešavanja za ovo mjesto

Foto galerije

Dešavanja


Sjutra

  • Nema dešavanja za sjutra

Copyright © 2015. Provod.me | Represent Communications Podgorica